Η Περιοχή
της Κόνιτσας

Ξενοδοχείο Ροδοβόλι

Φύση, Ιστορία, Παράδοση.

Μια μαγευτική και πανέμορφη περιοχή,
σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

Κόνιτσα - Ξενοδοχείο Ροδοβόλι
Κόνιτσα - Ξενοδοχείο Ροδοβόλι
Κόνιτσα - Ξενοδοχείο Ροδοβόλι

Ο επισκέπτης της περιοχής της Κόνιτσας θα ενθουσιαστεί αντικρίζοντας τους μεγάλους ορεινούς όγκους και τις εντυπωσιακές χαράδρες που σχηματίζονται από τα πολλά και ορμητικά ποτάμια. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα πολλά γεφύρια και εκκλησίες.

Η κωμόπολη της Κόνιτσας είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός μεγάλου βουνού και χαρακτήριζεται από τον κάμπο που εκτείνεται μπροστά της. Στην Κόνιτσα μπορείτε να βρείτε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, χώρους διασκέδασης και άθλησης καθώς και επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού όπως καγιάκ, ράφτιγκ, εκδρομές με τζιπ κ.α.

Δραστηριότητες

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ

Η περιοχή της Κόνιτσας προσφέρει στους επισκέπτες ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι...

Η Κόνιτσα προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει καγιάκ, ράφτιγκ, ορειβασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, την πεζοπορία, το ποδήλατο βουνού και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να χαρούν την περιπέτεια στα βουνά του Σμόλικα, του Γράμμου και της Τύμφης μέσω της ορειβασίας αλλά και της αναρρίχησης.

Αξιοθέατα

Γεφύρι Κόνιτσας

Πέτρινο γεφύρι του Αώου ποταμού στην Κόνιτσα - 200μ από την είσοδο της πόλης

Το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με διαστάσεις 19.25μ. ύψος και 36μ. πλάτος. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1823 και ολοκληρώθηκε το 1871 από τον Πυρσογιαννίτη μάστορα Ζιώγα Φρόντζο και κόστισε 120.000 τούρκικα γρόσια.

Εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν μέσα στο φαραγγι, στο υψηλότερό του σημείο έχει τοποθετηθεί ένα καμπανάκι, σκοπός του οποίου είναι να προειδοποιεί τους διαβάτες να μην περνάνε απέναντι.

Οικία Χάμκως

Αρχοντική οικία της Χάμκως - 400μ από την κεντρική πλατεία της πόλης, στην Πάνω Κόνιτσα

Το αρχοντικό είναι χτισμένο τον 18o αιώνα. Την ονομασία του την πήρε από την κόρη του Ζεϊνέλ Μπεή και μετέπειτα μητέρα του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, την Χάμκω, η οποία καταγόταν από την Κόνιτσα.

Γεφύρι Κλειδωνιάς

Πέτρινη γέφυρα της Κλειδωνιάβιστας - 300μ μετά το χωριό Κλειδωνιά

Βρίσκεται χτισμένο στο τελείωμα του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου. Χτίστηκε το 1853 από την Μπαλκίζ Χανούμ του Μαλίκ Πασά και κόστισε 37.000 τούρκικα γρόσια.

Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του παλιού χωριού που ονομαζόταν Κλειδωνιαβίστα, χωριό το οποίο δεν υπάρχει πλέον. Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η γέφυρα, χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση.

Μητροπολοτικός Ναός Αγίου Νικολάου

Μητροπολοτικός Ναός Αγίου Νικολάου - Πάνω Κόνιτσα

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου είναι χτισμένος το 1842. Οι περισσότερες από τις εικόνες που φυλάσσονται στο Ναό χρονολογούνται από το 1850.

Το τέμπλο του Ναού κάηκε από τον Καπλάν Μπέι στις 22 Ιανουαρίου 1829 και μετά από 3 χρόνια ο Μητροπολίτης Ιωσήφ της Βέλλας και της Κόνιτσας και μερικοι επιφανείς κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να το χτίσουν και πάλι.

Ι. Μ. Παναγίας Μολυβδοσκέπαστου

Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστου - Μπουραζάνι Κόνιτσας

Η Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστου είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα Βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και κοντά στη σμίξη των ποταμών Αώος και Βοϊδομάτης.

Το μοναστήρι χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πωγωνάτο το 670 μ.Χ. και μόναζαν πάντα σε αυτό καλόγεροι. Την ονομασία του την πήρε από την σκεπή του, η οποία ήταν όλη κατασκευασμένη από πλάκες μολυβιού. Λόγω όμως των αναγκών του Ελληνικού Στρατού στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940 για την κατασκευή βολιών με μολύβι, ξηλώθηκαν όλες οι πλάκες της μονής και αντικαταστάθηκαν από πέτρινες πλάκες. Σήμερα σώζονται ελάχιστες.

Τζαμί Σουλτάνου του Μεγαλοπρεπή

Τζαμί Σουλτάν Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή - 200μ. από την πέτρινη γέφυρα του Αώου

Το τζαμί χτίστηκε από τον Σουλτάνο τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή εν έτη 1536 μ.Χ.

Το τζαμί υπέστη πολλές ζημιές από την εγκατάλειψη αλλά κυρίως από το σεισμό του 1996. Μετά από την φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σώζεται μέχρι τις μέρες μας ο μιναρές καθώς και ο γύρω χώρος του τζαμιού.

Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου

Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου - Ευρύτερη περιοχή Κόνιτσας

Ο Δρυμός περιλαμβάνει 13.000 εκτάρια έκτασης από τα οποία τα 3.400 είναι ο χώρος του Πάρκου και τα 9.600 είναι προστατευόμενη περιοχή. Από το 2010 ο Eθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου εντάχθηκε στο χάρτη της λίστας με τα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.

Χωροταξικά βρίσκεται ανάμεσα από τα βουνά Τραπεζίτσα, Σμόλικας, Τύμφη και Μιτσικέλι και ιδρύθηκε το 1973 με το προεδρικό διάταγμα 213/20.08.1973. Είναι φημισμένος για το "Πάρκο με τα Μεγάλα Φαράγγια". Στο εσωτερικό του Δρυμού υπάρχουν 4 κατοικημένοι οικισμοί (Μεγάλο και Μικρό Πάπιγγο, Μονοδέντρι και Βίκος) και περιμετρικά άλλα 6 χωριά (Αρίστη, Άγιος Μηνάς, Βίτσα, Καπέσοβο, Βραδέτο και Βρυσοχώρι) και επίσης η Κόνιτσα, η Καλλιθέα και η Κλειδωνιά.